Hoe is het die eerste generatie Marokkanen vergaan? Wat waren hun dromen? En hoe ziet hun levensloop eruit?
Studio Pothoff goes international. Waar ons bureau ook al betrokken is bij de ‘Stichting Vrienden van Bawku’ (www.vriendenvanbawku.nl), hebben wij onlangs weer een eervol project mogen afronden. Momenteel is in De Cultuurfabriek een expositie rondom 50 jaar migratie van Marokkanen in Veenendaal gaande. De tentoonstelling laat foto- en archiefmateriaal zien én een film waarin diverse Marokkaanse arbeiders van het eerste uur in beeld worden gebracht.
Eén van de pronkstukken van de expositie is geïnitieerd en gemaakt door Michiel Pothoff: een stijlvolle reeks portretfoto’s van vijf Veense, eerste generatie pioniers. De foto’s kwamen op een bijzondere manier tot stand. De opdracht van de fotograaf aan de modellen luidde even simpel als doeltreffend: wees vooral je zelf en doe geen kunstje. Ga maar gewoon staan en kijk de camera in. Authenticiteit is het toverwoord van deze sprekende fotoreportage.
Op 14 mei 1969 ondertekenden Nederland en Marokko in Den Haag een officieel wervingsverdrag. Marokkanen konden gemakkelijker aan het werk in Nederland. Hoewel reeds voor 1969 Marokkanen naar Nederland (en dus ook Veenendaal) migreerden, markeert deze datum een belangrijke gebeurtenis in de Marokkaanse geschiedenis in Nederland.